Veelgestelde vragen

De luchthaventerreinen zijn de geschikte locatie voor een zonnepark, omdat er véél ruimte is die geen andere functie kan hebben. Het zonnepark komt op terreinen die verder niet gebruikt worden, en dat uiteraard zonder het vliegverkeer te hinderen. Niet enkel de terreinen zelf, maar ook de omgeving is een droom voor zonne-energie: in ons land schijnt de zon nooit vaker dan aan 't zeetje (op jaarbasis heeft Oostende bijna 10% meer zonne-instraling dan bijvoorbeeld Limburg). Bovendien past dit project binnen de duurzame strategie van de luchthaven om de ecologische voetafdruk te verkleinen en hernieuwbare energie te promoten. De opgewekte stroom kan direct worden gebruikt om zowel de luchthaven als de gezinnen en bedrijven in de buurt van groene energie te voorzien.

Je zult al goed moeten kijken :) maar vanaf sommige invalshoeken zal het zonnepark inderdaad zichtbaar zijn. Je ziet waar de stroom vandaan komt, zonder dat het storend is: het zonnepark heeft een beperkte hoogte en uiteraard reflecteren de zonnepanelen niet.

We starten de bouw in de zomer van 2024 en we zullen in verschillende fasen werken: een eerste fase van 10 MWp zal eind september afgerond zijn. Eind 2024 start een tweede fase van 10MWp. Eind 2025 bouwen we de rest (dat heeft te maken met termijnen die de netbeheerder nodig heeft om voldoende netaansluitingen geactiveerd te krijgen).

1.Goedkope stroom van 't zeetje: De opgewekte groene stroom voorziet zowel de luchthaven van Oostende als de Oostendse buurtbewoners van energie. De stroom is groen, lokaal geproduceerd en goedkoop: we leggen de prijs gedurende tien jaar lang vast.

2.Investeer in Stroom van 't zeetje: Je kan genieten van de goedkope groene energie, maar ook profiteren van een financieel rendement op de installatie zelf. Investeer mee in de installatie via een lening over 8 jaar, met een vaste jaarlijkse intrestvoet van 5%. Voor meer informatie, klik hier.

EnergyVision bouwt dit zonnepark om de overgang naar hernieuwbare energie te versnellen en de CO2-uitstoot te verminderen, wat essentieel is voor het bestrijden van klimaatverandering. Het zonnepark voorziet de luchthaven van Oostende en de buurtbewoners van duurzame energie, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert. Daarnaast biedt het economische voordelen, zoals lagere energiekosten voor de luchthaven en investeringsmogelijkheden met financieel rendement voor de buurt. 

Je kan mee investeren door je in te schrijven via deze link. Als buurtbewoner kan je investeren onder de vorm van een lening, hierbij is er een jaarlijkse intrestvoet van 5% en een looptijd van 8 jaar. Je kan investeren per schijf van 250 EUR (met een maximum van 5.000 EUR per persoon).

Je kan je inschrijven voor Stroom van ’t zeetje via deze link. Door je in te schrijven krijg je toegang tot onze duurzame energie, tegen een mix van vast en variabel tarief en dat voor 10 jaar lang! 

1.000 kWh fix. Via het net – 10 jaar vast
Je krijgt elk jaar 1.000 kWh aan een vast, laag tarief. Dat tarief ligt 10 jaar lang vast.
We leveren groene energie die we uit de zonne-installatie van de Luchthaven van Oostende halen en via het net aan jou leveren.

Extra energie (& aardgas). Via het net – maandelijks variabel
Heb je nog bijkomende energie (& gas) nodig, bovenop de 1.000 kWh? Je krijgt deze aan een variabel tarief dat elke maand wijzigt. Gaat de prijs omhoog, dan voel je dat maar beperkt. Gaat de prijs omlaag, dan gaat ook jouw prijs naar beneden.

In totaal zullen we (tussen zomer 2024 en zomer 2026) om en bij de 37 MWp aan zonnepanelen installeren op deze terreinen. Zo zal het zonnepark meer dan 35.000 MWh per jaar produceren. Dat betekent dat meer dan 35.000 gezinnen zullen kunnen genieten van stroom via dit zonnepark (35.000 gezinnen die elk 1.000 kWh kunnen afnemen tegen een jarenlang vaste prijs).

De opgewekte energie zal voor een klein deeltje gebruikt worden voor de elektriciteitsvoorziening van de volledige luchthavensite. Dankzij dit project kan de luchthaven werken op 100% groene stroom. Maar daarvoor is minder dan 2% van de totale stroom nodig: al de rest is beschikbaar voor buurtbewoners.

Samen voor stroom van 't zeetje

2-1

Goedkope stroom van 't zeetje

Schrijf je nu in voor Stroom van 't zeetje en ontvang groene stroom rechtstreeks van het op het grootste zonnepark van West-Vlaanderen.

1-2

Investeer in stroom van 't zeetje

Schrijf je in en investeer mee in de zonnepanelen op de Luchthaven van Oostende.